Музикална компания

GegaNew

Вашата количка : 0 продукт
Общо : 0,00 лв
Количката е празна.
Продукт обнови
плащане

GR07 Алберт Паче. Песен на един самотен човек

Стихове: Рузар Брифа
Описание
Участват: Чарлс Винсенти – тенор, Алберт Бутиджиег - бас баритон
Хор „Мирабитур”; Бранденбургска младежка филхармония
Диригент: Ханс-Юрген Нагел

[1] Preludju (Prelude) 5’04’’
[2] Il-kotra u jien (The crowd and I) 6’44’’
[3] Għajjiena le xebgħana (Tired but not sated) 6’11’’
[4] Quo Vadis? 7’52’’
[5] Ballatella tal-funtana (The Fountain’s Song) 8’20’’
[6] Lil ommi (To my mother) 8’46’’
[7] Il-g]anja ta' l-imnikket (The Afflicted’s song) 5’28’’
[8] Wiehed biss (Only One) 9’40’’
DDD 58’09’’
През 2007 г. банка APS (Малта) обявява конкурс за произведение по латински текст на три известни църковни химна от Новия завет от Евангелието на Св. Лука или цикъл от песни на базата на седем поеми от Рузар Брифа (1906 - 1963), известен и много обичан малтийски поет, на тема Ghanjiet ta' Bniedem Solitarju (Песен на един самотен човек). Международно жури, в чийто състав е и изтъкнатият български музиковед д-р Екатерина Дочева, избира цикъла от песни по Рузар Брифа на Алберт Паче – един от най-талантливите съвременни малтийски композитори. „Партитурата на Паче разкрива един професионален, опитен и креативен композитор, който знае какво търси и има ясна представа за целите и средствата, с които да ги постигне. Избрал е един по-класически тип музикална структура, но от неговия подход е ясно, че усеща с пълна сила съвременната музикална литература, като използва необходимите елементи, без да прибягва до крайности по отношение на звука.” – това е част от оценката на Е. Дочева
за цикъла на А. Паче. А самият композитор споделя: „От юношеските си години съм пленен от поезията на Рузар Брифа. Неговите кратки, но проникновени текстове непрекъснато резонираха в мен. От дълго време си мечтая да ги поставя с музика. Конкурсът на APS bank ми даде възможност, която не можех да пропусна.”
За премиерата на произведението малтийската банка покани отново екип на „Гега Ню” да запише и издаде творбата. С това издание програмите, издадени от „Гега Ню” и финансирани от банкаAPS стават 11. Чрез тях ценителите на музиката се запознаха с малтийската музика от ХVІІІ, ХІХ и ХХ век, а сега и от ХХІ век – една наистина внушителна колекция!

Записите са реализирани на премиерата в катедралата „Сейнт Джон”, Ла Валета, Малта, 12 октомври 2009 г.
Продажна цена 11,99 лв

Категории