Музикална компания

GegaNew

Вашата количка : 0 продукт
Общо : 0,00 лв
Количката е празна.
Продукт обнови
плащане

GD333 Народни песни и танци. Анастас Наумов

Българско фолклорно наследство
Описание
Участват: Янка Рупкина, Олга Борисова, Мария Войнова, Никола Атанасов, хор и оркестър на Ансамбъла за народни песни на БНР, ансамбъл „Добруджа”, ансамбъл „Филип Кутев”, хорът на АМТИИ – Пловдив, оркeстърът на ансамбъл „Дунав”, Симфоничният оркестър на БНР, Стефан Мутафчиев, Добрин Панайотов, Димитър Динев, Костадин Бураджиев, Георги Генов, Мария Лешкова, Генчо Генчев, Стефан Драгостинов, Красимир Кюркчийски, Василка Спасова

[1] Мандо ле 5’33’’
[2] Въртележка 2’15’’
[3] Мела’й Дойна 2’30’’
[4] Гълъби гукат 3’51’’
[5] Леле Яне 3’18’’
[6] Дона биле брала 3’01’’
[7] Снощи Калина сгодихме 2’30’’
[8] Че имам либе хайдутин 4’49’’
[9] Ганкината 5’02’’
[10] Сън ми краде черни очи 4’29’’
[11] Бре Иване 0’55’’
[12] Оплакала се гората 3’16’’
[13] Снощи си, мамо, отидох 4’33’’
[14] Карай, моме 4’46’’
[15] Гайдарски мелодии 8’13’’
DDD 59’08’’
След 50-те години на ХХ в. в България се утвърждават обработките на народни песни и мелодии. Създаването на многобройни ансамбли за народни песни и танци предизвикват младите тогава композитори и част от тях се насочват към създаване на репертоар за съставите. От това поколение са днешните класици в жанра. Вече ви представихме Стефан Кънев (GD 298) и Коста Колев (GD 317). Сред тях е и Анастас Наумов. С неговата музика продължаваме поредицата „Българско фолклорно наследство”.
Завършил Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, Анастас Наумов още в началото на творческия си път се посвещава на народната музика. Много години той ръководи редакция „Народна музика” на Българското национално радио – период, в който са записани голяма част от златния фонд на радиото. Заедно с редакторската работа, Анастас Наумов активно твори и негови творби са в репертоара на всички ансамбли в страната. Почти няма изпълнител, който да не се е обръщал към него. Композиторът еднакво добре познава и особеностите на фолклорните области, и възможностите на изпълнителите. Затова и всяка негова песен или инструментална мелодия звучи максимално близо до първоизточника. Богатият творчески опит и самобитният му талант особено ярко се открояват в авторската му музика на фолклорна основа. Невъзможно е да се отличат авторските произведения от обработените образци. Всички те звучат стилно и излъчват неповторимата атмосфера на народното творчество.
Продажна цена 11,99 лв

Категории