Музикална компания

GegaNew

Вашата количка : 0 продукт
Общо : 0,00 лв
Количката е празна.
Продукт обнови
плащане

GD331 Оперни арии и дуети. Павел Герджиков, бас

Описание
Участват: Милкана Николова, Лиляна Барева,
Минчо Попов, Асен Селимски, Камерен оркестър,
Симфоничен оркестър на Българското национално радио
Диригенти: Паскуале Рисполи, Александър Владигеров,
Васил Стефанов, Михаил Ангелов

GIOVANNI BATTISTA PERGOLESI
La serva padrona
[1] Aria of Uberto(No. 2) 4’06’’
[2] Aria of Uberto(No. 1) 4’09’’
GIUSEPPE VERDI
Aida
[3] Duet of Aida and Amonasro, Act 3 (Scene 5) 8’32’’
LYUBOMIR PIPKOV
Yana’s Nine Brothers
[4] Finale 9’47’’
ALEXANDER BORODIN
Prince Igor
[5] Air of Galitsky 3’56’’
SERGEI RACHMANINOFF
Aleko
[6] Aleko’s Cavatina 6’22’’
[7] The Old Man’s Story 5’33’’
PIOTR ILYICH TCHAIKOVSKY
Eugene Onegin
[8] Aria of Prince Gremin 6’11’’
GIOACCHINO ROSSINI
L’italiana in Algeri
[9] Aria of Mustafà 2’24’’
[10] Duet of Mustafà and Lindoro 3’37’’
[11] Tercet, Act 2 6’25’’
GEORGE GERSHWIN
Porgy and Bess
[12] Love duet of Porgy and Bess 6’11’’
Total: 67’17’’
Българската оперна школа отдавна е известна зад пределите на страната ни. По оперните сцени на света се изявяват певци, превърнали се в еталон за изпълнителско майсторство. Сред тях е и басът Павел Герджиков. Но за разлика от големите ни имена в оперното изкуство, певецът гради основно кариерата си в България, въпреки многобройните му гастроли, направили го известен по света.
Още от детска възраст, Павел Герджиков се занимава активно с музика: учи цигулка и пиано, свири в оркестри, пее в хорове, дирижира... Интересите му съвсем естествено го отвеждат в Музикалната академия, където негови учители са проф. Анна Тодорова и проф. Илия Йосифов. Но както певецът сам признава, мнозина от преподавателите му по теоретичните дисциплини са оказали трайно влияние върху развитието му: проф. Стоян Джуджев, Любомир Пипков, Драган Кърджиев. Първото му назначение е в Комише опер – Берлин. Но през 1962 г. постъпва в Софийската опера и оттогава неизменно участва във всичките й постановки. В България е пял с най-големите оперни гласове: Любомир Бодуров, Димитър Узунов, Николай Гяуров, Никола Николов, Александрина Милчева, Райна Кабаиванска, Валери Попова, Димитър Петков, Асен Селимски, Милкана Николова, Лиляна Барева... Работил е с изтъкнати диригенти и режисьори в много страни по света: в почти всички големи европейски оперни театри и сцени, в Япония, Австралия, Америка. В едно интервю Павел Герджиков споменава някои от тях: „Дон Жуан” - спектаклите в Залцбург, с Моцартеум оркестър, „Дама пика” - в Глайнборн, някои от концертите в Мелбърн и Сидни, рециталът с творби на Чайковски на „Рихтеровия фестивал” в Москва. А в Моцарт зал във Виена пее в 14-та симфония на Шостакович – премиера на произведението извън тогавашния СССР.
Репертоарът му обхваща всички значими традиционни басови партии. Но наред с тях, певецът е неизменен солист в българските оперни и кантатно-ораториални творби. Неговото дълбоко убеждение е, „че е невъзможно човек да се изгради пълноценно като актьор, като певец, като музикант, ако липсва съставката национална музикална култура... Когато постъпих в Академията, аз пеех песни от Добри Христов, от Панчо Владигеров, от Любомир Пипков, Големинов. След това започнах вече да пея Четвърта симфония и „Боянският майстор” от Константин Илиев, „Апология на Сократ” на Симеон Пиронков, „Пентаграма” за бас и оркестър на Иван Маринов. По-късно дойде цикълът „Чужди поети” на Любомир Пипков. Оттам интересът ми отиде вече към Шостакович, към Тринайста и Четиринайста симфония... Благодарение на българската музика започнах да се интересувам от Онегер, Барток, Бритън, Шостакович (и песните). Българската музика провокира и отвори прозореца към чуждестранната съвременна музика.”
Павел Герджиков е и изявен оперен режисьор. И тук предпочитанията му са насочени не само към класическия оперен репертоар, но и към съвременната българска и чуждестранна музика.
Наред с певческата си и режисьорска кариера, Павел Герджиков отделя много време и на педагогическата работа. Започва да преподава в Музикалната академия още през 1970 г. и е сред любимите професори за студентите. И това не е случайно. Самият певец е и великолепен актьор, с богата култура, с отношение към изящното слово. Неговите ученици имат възможност да се докоснат до една наистина енциклопедична личност, която им дава не само вокална подготовка, а разкрива пред тях и необятния свят на изкуството.
Продажна цена 11,99 лв

Категории