Музикална компания

GegaNew

Вашата количка : 0 продукт
Общо : 0,00 лв
Количката е празна.
Продукт обнови
плащане

GD359 Минчо Минчев, цигулка

Марина Капитанова, пиано
Описание
TOMASO ANTONIO VITALI
[1] Chacionne in G for Violin and Piano 12'35’’
FERRUCCIO BUSONI
Sonata No 2 for Violin and Piano, op. 36
[2] Langsam 7'57’’
[3] Presto 2'42’’
[4] Andante,piuttosto grave 5'57’’
[5] Alia Marcia, vivace 1'50’’
[6] Andante 9'46’’
PANCHO VLADIGEROV
[7] Song 6'07’’
[8] "Vardar" Bulgarian Rhapsody, op. 16 7'40’’
DDD: 54’34’’
„Да се свири на цигулка не е никак сложно. Проста работа е, но от един момент нататък.” - Минчо Минчев често повтаря това изказване на професор Ифра Нийман и продължава: „Сложното е да можеш да решиш какво искаш. Ако знаеш какво наистина искаш, тогава ти ще намериш начина да го реализираш.” Изглежда той винаги е знаел какво иска, защото, слушайки го, се удивляваме на лекотата и простотата, с която свири.
Започнал да учи цигулка от най-ранна възраст, на 9 години изнася първия си самостоятелен концерт. Следват години на обучение в Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София, в Музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров”, двегодишна специализация в Лондон. Негови учители са прочутите цигулари и педагози Емил Камиларов и Ифра Нийман. Лауреат на най-авторитетните международни конкурси: „Карл Флеш” в Лондон, „Виенявски” в Полша и „Паганини” в Италия, днес Минчо Минчев е уважаван член на журитата на тези конкурси.
Концертната му дейност е свързана с всички големи световни оркестри:Лондонската кралска филхармония, Амстердамския симфоничен оркестър, Филхармонията на Санкт Петербург, Дрезденската филхармония и др., а сред диригентите блестят имената на сър Невил Маринър, сър Александър Гибсън, Джон Елиът Гардинър, Ленърд Слаткин. Свири в най-прочутите зали по света, но и на доста нестандартни места - например в Голямата пещера в Националния историко-археологически резерват „Мадара”. Репертоарът му е впечатляващ, като в него са включени много произведения, композирани специално за него. Свири на цигулка „Страдивари - Барон Витгенщайн”, изработена от големия италиански майстор през 1716 г. и купена специално за него от българската държава през 1977 г.
Освен с концертната си дейност, Минчо Минчев е известен и с преподавателската си работа. От 1990 г. е професор във Висшето училище за изкуства „Фолкванг” в Есен Германия, но води майсторски класове в много страни на Европа (в България – в София, на международните фестивали „Варненско лято”, „Мартенски музикални дни” в Русе, „Аполония” в Созопол, „Дни на камерната музика” в родния му град Габрово), Америка, Азия и Австралия.
Въпреки натоварената си концертна, звукозаписна и педагогическа програма, Минчо Минчев успява да намери време и за подпомагане дейността на различни фондации: той е председател на фондация „Панчо Владигеров” и председател на Международното жури по цигулка на Международния конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров”, артистичен директор на Международната лятна музикална академия „Варненско лято”, член на Управителния съвет на Международна фондация „Св. Св. Кирил и Методий”.
В програмата на това издание равностойно участва и Марина Капитанова. Тя е с не по-малко впечатляваща творческа биография. Предпочитан партньор, пианистката е свирила с Дина Шнайдерман и Емил Камиларов, Минчо Минчев, Евгения-Мария Попова, Веско Ешкенази (Пантелеев) и много др. Работила е в майсторски класове на Минчо Минчев, Роза Файн, Сашко Гаврилов, Олег Криса, Сергей Кравченко, Такаши Шимидзо, Деви Ерли, Михаел Фришеншлагер. Концертирала е на всички европейски сцени, в Япония, Китай, Корея... Удостоена е с лични награди и дипломи за най-добър съпровод на конкурсите: „Панчо Владигеров”, „Давид Ойстрах”, „Пекин 1986 г.”, Белград и др. От 2005 г. Марина Капитанова е доцент по клавирен съпровод в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”.
Продажна цена 11,99 лв

Категории