Музикална компания

GegaNew

Вашата количка : 0 продукт
Общо : 0,00 лв
Количката е празна.
Продукт обнови
плащане

GD230 Завръщане към началото

Петко Радев, кларинет / Петко Дачев, акордеон
Описание
Участват: Йордан Йотов - акордеон, Огнян Василев-Джими - тъпан, Недялка Керанова, Иван Хаджийски - тромпет, Груйчо Дочев, Вълчо Иванов, Иван Михов - цигулка, Величка Стамболова, Оркестър за народна музика на БНР; Оркестър с диригенти Петко Радев, Анастас Наумов, Коста Колев

[1] Криво садовско хоро - обр. Анастас Наумов 2'40''
[2] Патриково хоро - обр. Петко Радев 2'35''
[3] Дайчово хоро - обр. Петко Радев 3'15''
[4] Странджански мелодии - обр. Петко Радев 4'17''
[5] Бургаско хоро - * * * 3'00''
[6] Що не ма ожениш, мамо - муз. Красимир Кюркчийски 4'29''
[7] Избеглийско хоро - обр. Петко Радев 3'07''
[8] Бавна мелодия и странджанска ръченица - * * * 3'14''
[9] Рупченско хоро - муз. Анастас Наумов 3'20''
[10] Ой, Петре, Петре - * * * 2'55''
[11] Мирчово хоро - обр. Петко Радев 3'02''
[12] Пазарджишка ръченица - обр. Коста Колев 3'20''
[13] Жениш ма, мамо, годиш ма - обр. Петко Радев 3'04''
[14] Изворско хоро - обр. Петко Радев 3'15''
[15] Загорска ръченица - обр. Петко Радев 2'56''
[16] Ходил съм, мамо, гледал съм - обр. Петко Радев 2'16''
[17] Златевско хоро - обр. Петко Радев 3'30''
[18] Старозагорска ръченица - обр. Петко Радев 2'33''
[19] Воловарско хоро - * * * 2'32''
Total: 59'20''
С програмата от български народни песни и танци "Завръщане към началото" Музикална къща "ГЕГА НЮ" поставя началото на поредица, която да напомни за най-прославените български народни музиканти. Без да си поставя за цел да следва строго хронологията, "ГЕГА НЮ" ще представя различни изпълнители и композитори, които със своето изкуство са повлияли съществено на развитието на този жанр. Първият албум е със записи на Петко Радев - кларинет и Петко Дачев - акордеон.
През 70-те години на ХХ в. Петко Радев създава оркестър за народна музика към Българското национално радио, който веднага е забелязан и оценен от слушателите с новия си звук, нов тип импровизации и завладяващи интродукции. Въпреки, че е с академично музикално образование (завършил е Държавната музикална академия със специалност кларинет), в музицирането си изпълнителят прилага най-добрите похвати от инструменталната традиция на Тракия. Използвайки задълбочената класическа подготовка, той пренася на сцената и в звукозаписното студио брилянтния и изящен звук, съчетан с волни и стилни импровизации - наследство от виртуозните любимци на публиката от неговото детство: Асен Димитров - Тополовеца, Стойчо Кузмов, Никола Янков - Леновеца и др. В годините, в които активно свири и записва народна музика, той е и преподавател в Музикалната академия, изтъкнат солист от европейска величина на произведения, превърнали се в критерий и еталон за изпълнителско изкуство. В същото време, народните музиканти признават без уговорки майсторството му, учат се от него и така Петко Радев сам създава школа за интерпретиране на българския фолклор. След 11-годишна работа като първи кларинетист на Миланската скала, той се завръща в България, но повече никога не се завръща към народната музика като изпълнител. Със своя опит обаче той продължава да е ценен наставник на младите музиканти, може да бъде видян на всички фолклорни събори и надсвирвания, искрено и от сърце се радва на успехите на всеки, но днес изцяло се е посветил на класическата музика и на студентите си.
В създадения от Петко Радев оркестър към Българското национално радио още от самото начало свири и друг легендарен музикант - акордеонистът Петко Дачев. И докато в тракийските сватбарски състави през 60-те и 70-те години на ХХ в. изобилства от великолепни кларинетисти, акордеонът все още има подчинена роля и изпълнителите се придържат към по-семпли импровизационни модели. Затова и широтата на творческия подход на Петко Дачев веднага го откроява. В своите импровизации той пренася странджанския вокален маниер с характерната орнаментика и така създава нов странджанско-тракийски стил, който бързо намира последователи и днес е широко използван от музикантите.
Създавайки нов оркестър, Петко Радев и Петко Дачев поставят и едно ново начало в интерпретацията на българския музикален фолклор. То е предизвикано от времето, но без ентусиазма и себеотдаването на двамата талантливи инструменталисти, вероятно развитието на фолклорно-изпълнителския стил би се забавил и нямаше да отговаря на творческите изисквания на цяло поколение народни музиканти. И съвсем естествено всички изявени певци и инструменталисти с удоволствие са записвали с тях. Затова и тази програма е толкова богата и разнообразна със соловите изпълнения на любимци на публиката.
Продажна цена 11,99 лв

Категории