Музикална компания

GegaNew

Вашата количка : 0 продукт
Общо : 0,00 лв
Количката е празна.
Продукт обнови
плащане

GD317 Българско фолклорно наследство. Коста Колев

Българско фолклорно наследство
Описание
Участват: Коста Колев – акордеон, Костадин Гугов, Янка Рупкина, Ансамбълът за народни песни на БНР, Костадин Варимезов – гайда, Кайчо Каменов, Недялка Керанова, ансамбъл „Тракия” – Пловдив, Стоян Величков – кавал, Борис Машалов, Елена Божкова, оркестърът за народна музика при БНР, Мария Лешкова, Борис Карлов – акордеон, Верка Сидерова, Роза Цветкова, Никола Ганчев – кавал Съпровождат: оркестър и оркестърът за народна музика на БНР Диригенти: Коста Колев, Цветан Цветков, Добрин Панайотов, Димитър Динев

[1] Харамийско хоро 3’32’’
[2] Зайко, кукурайко 1’52’’
[3] Калиманку,Денку мари 3’06’’
[4] Люлка се люля, девойко 3’17’’
[5] Кукерски мелодии 2’51’’
[6] Чие е това момиче 2’32’’
[7] Аз не съм дошъл, Калино 3’27’’
[8] Калино, дюлбер Малино 3’08’’
[9] Любила Сафета Стоян кехая и хоро 3’43’’
[10] Провикнал ми се’й Никола 3’30’’
[11] Ситни, Стойно 2’39’’
[12] Буенеци 5’31’’
[13] Слънцето трепери 2’43’’
[14] Право хоро 3’02’’
[15] Росен, росен 3’00’’
[16] Леле, Вело 3’44’’
[17] Криво пловдивско хоро 3’06’’
[18] Ой, Недо 1’56’’
Total: 56’45’’
Името на Коста Колев е емблема на българската народна музика!
Акордеонист, композитор, диригент – и в трите области е блестящ. Днес не можем да си представим развитието на традиционната ни култура без неговите уникални обработки и авторска музика, без брилянтните му изпълнения на акордеон, без огромната му по обем диригентска работа. Израсъл в семейство на народни музиканти, той свири от невръстна възраст. Освен акордеона, на който е безспорен майстор, Коста Колев овладява и почти всички духови инструменти. Това особено много му помага в композиторската работа. Легендарни са концертите на акордеониста в страната. Работил е с всички големи изпълнители от онова време: Атанаска Тодорова, Гюргя Пинджурова, Борис Машалов, Мита Стойчева и много други. Навсякъде концертите се превръщат в истински празник!
От 1949 г. Коста Колев започва работа в радиото като ръководител на народен оркестър – нотира и обработва песни и мелодии, съпровожда на живо изпълнителите. През 1954 г. поема оркестъра на Ансамбъла за народни песни на Българското национално радио и много бързо съставът се утвърждава като водещ в България. Коста Колев неуморно нотира, обработва народна музика, композира пиеси, ограмотява нотно музикантите, въвежда нови инструменти в оркестъра, прави нововъдения в свиренето на гъдулка... На него дължат първите си успешни изяви много народни изпълнители. Няма певец или инструменталист, който да няма в репертоара си обработка на Коста Колев. И след оркестъра на радиото, той продължава да бъде търсен от изпълнители и ансамбли.
Над 10 000 са нотираните от него песни и мелодии, над 6 000 са обработките и авторските песни и пиеси, над 5 000 са концертите в страната и в чужбина. На неговото изкуство са се възхищавали в Румъния, Германия, Франция, Египет, Австрия, Италия, Швейцария...
Коста Колев е образец за музикант с класическо музикално образование (завършил е Музикалната академия като ученик на проф. Георги Димитров и проф. Парашкев Хаджиев), останал верен на корените си и прекрасно съчетал знанията и таланта си с многовечния опит на народното творчество – истински наследник на най-добрите фолклорни традиции!
Продажна цена 11,99 лв

Категории