Музикална компания

GegaNew

Вашата количка : 0 продукт
Общо : 0,00 лв
Количката е празна.
Продукт обнови
плащане

GD351 Завръщане към началото. Петко Радев и приятели

Български народни танци
Описание
Участват: Петко Радев - кларинет, Иван Кирев - акордеон, Петко Дачев – акордеон, Иван Михов - цигулка, Иван Хаджийски - тромпет, Иван Шибилев - акордеон, Емил Колев - акордеон, Йордан Йотов – акордеон; оркестър с диригенти: Петко Радев, Иван Кирев, Христо Тодоров, Емил Колев, Коста Колев

[1] Сватбарско хоро 2’47’’
[2] Мариченска ръченица - обр. Петко Радев 2’43”
[3] Копаница – обр. Христо Тодоров 3’16”
[4] Черноконевско хоро - обр. Петко Радев 3’16”
[5] Гердемско хоро – обр. Христо Тодоров 3’13”
[6] Брезнишко хоро 3’24”
[7] Дълго хоро 3’33”
[8] Зетьовска ръченица - обр. Петко Радев 3’11”
[9] Садовска ръченица – обр. Коста Колев 3’02”
[10] Белореченско хоро 4’21”
[11] Хоро „Грънчарка” – обр. Емил Колев 3’46”
[12] Сватбарска ръченица 3’33”
[13] Свободенска ръченица 3’37”
[14] Ямболско хоро 3’13”
[15] Милевска ръченица 2’42”
DDD 49’42’’
В българската музикална култура кларинетистът Петко Радев заема особено място. От една страна той е сред най-изявените класически музиканти. Свирил е в оркестъра на БНР, Софийската филхармония и оркестъра на Миланската скала. Изявява се като солист с впечатляващ репертоар. Негови записи, реализирани с пианистката Мария Принц, са издавани от Гега Ню (GD 226). Професор е в Музикалната академия в София.
От друга страна, обаче, е сред легендите в българската народната музика. Брилянтен изпълнител, той умело съчетава виртуозната си техника с блестящи импровизации върху образци от българската народна музика. Създава оркестър за народна музика, с който участва в записите на редица певици и певци: Стайка Гьокова, Недялка Керанова, Йовчо Караиванов, Груйчо Дочев и много други. Близо 20 години сътрудници на Петко Радев са и най-големите инструменталисти: Петко Дачев, Коста Колев, Емил Колев, Иван Кирев, Йордан Йотов, Иван Хаджийски. Записите от това време отдавна са се превърнали в класика в българската народна музика, а изпълнителите от следващите поколения (някои от тях са негови ученици от Музикалната академия) се отнасят с респект и уважение към музиканта, създал нов стил в жанра и проправил техния професионален път.
Програмата Петко Радев и приятели представя най-близките партньори на изпълнителя. Тя е продължение на изданието Петко Радев и Петко Дачев (GD 230). Двата диска, обединени в поредицата „Завръщане към началото”, са ярка илюстрация на таланта и майсторството му, на умението на музиканта да обединява и да развива достиженията на по-възрастните си колеги. Уникалният стил на Петко Радев и днес продължава да радва ценителите на българската народна музика.
Продажна цена 11,99 лв

Категории