Музикална компания

GegaNew

Вашата количка : 0 продукт
Общо : 0,00 лв
Количката е празна.
Продукт обнови
плащане

GD397 Никола Гюзелев. Един живот в музика

Описание
Участват: Софийски симфоничен оркестър, Софийски ортодоксален хор
Диригенти: Методи Матакиев, Мирослав Попсавов

[1] Vincenzo Bellini - La Sonnambula:
Aria – Rodolfo –"Viravviso..." 2:40
[2] Giuseppe Verdi - Nabucco:
Aria –Zaccaria – "Preghiera..." 5:22
[3] N. Rimsky-Korsakov - Sadko:
Aria – Variag – "O, skaligroznie..." 3:14
[4] Ambroise Thomas - Mignon:
Aria –Lotario –"De son coeurj'aicalme..." 3:50
[5] Gioacchino Rossini - Mose:
Recitativo e invocazione - Mose – "Eterno! Immenso! Incomprensible Dio" 2:15
[6] Sergei Rachmaninov - Aleko: Razkaz Starika 5:26
[7] Antonio Carlos Gomes - Salvator Rosa:
Recitativo e Aria - Duca d'Arcos – "E il foglio io segnero..." 5:36
[8] Giuseppe Verdi - Don Carlos:
Scena e Aria - Filippo II – "Ella giammaim'amo..." 8:15
[9] Pavel Chesnokov - Deliver, o God Thy People 4:00
[10] Dobri Hristov - Praise Ye The Name of The Lord 4:37
[11] Peter Dinev - The Judicious Villain 2:56
[12] Priest Vasilii Zinoviev - We Hymn Thee, We Bless Thee 2:52
[13] Grigorii Lyubimov - Blessed is The Man 5:13
[14] Pavel Chesnokov - The Mystical Sacrifice 4:29
[15] * * * - The Legend of 12 Robbers – Russian Folk Song 7:14
DDD 68:08
Опера и източноправославни песнопения – това съчетание в едно издание е показателно за творческите интереси на големия български бас Никола Гюзелев (1936 - 2014). Безспорна е рядката дарба на певеца да се „потопи“ в стила и жанра, постигайки цялостно художествено въздействие. Той притежава умението да доведе до съвършенство всяко произведение, всеки образ, постигайки пълно сливане с характерните особености на епохата.
Никола Гюзелев е роден в град Павликени. Завършва средното си образование в София и продължава в Художествената академия със специалност живопис, но още като студент започва да учи пеене при вокалния педагог Илия Йосифов и пее в Академичния хор и Ансамбъла на МВР. По-късно продължава обучението си при Христо Бръмбаров. Дебютът му в Софийската опера е през 1961 г. в „Турандот“ на Пучини. Следват години на упорита работа и успехи: златен медал от младежкия фестивал в Хелзинки (1962), първа награда и златен медал от II международен конкурс за млади оперни певци в София (1963), а след тях – всички най-големи български ордени и международни отличия, като например „Златен Верди“ (Парма, 1994) – награда, която се присъжда рядко.
Легендарни са постиженията на Гюзелев на сцената на Софийската опера и в най-престижните оперни театри под диригентството на български и световноизвестни майстори на палката: Клаудио Абадо, Лорин Маазел, Генадий Рождественски…За него няма творчески граници. В репертоара му са всички класически басови партии, както и някои от съвременни композитори. Негови партньори са артисти-титани в оперно-изпълнителското изкуство на ХХ век: Борис Христов, Николай Гяуров, Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Марио дел Монако, Пласидо Доминго, Рената Скоти, Карло Бергонци и още много други.
Специално за Гега Ню Никола Гюзелев реализира серия от записи на прочути солови партии (GD 200), църковни песнопения (GD 201) и като партньор в дуети от опери на Верди (GD 202). Многообразието на интерпретациите разкриват удивителните възможности на певеца и потвърждават мнението на критиката, че притежава „… глас, който може да направи каквото си поиска.“ (Ла Франс).
Продажна цена 11,99 лв

Категории