Музикална компания

GegaNew

Вашата количка : 0 продукт
Общо : 0,00 лв
Количката е празна.
Продукт обнови
плащане

GD318 Лист. Скрябин. Прокофиев

Павлина Доковска, пиано
Симфоничен оркестър на БНР / Владимир Гяуров, диригент
Описание
FRANZ LISZT
Piano Concerto No. 1, E flat major, S 124
[1] Allegro maestoso. Tempo giusto 5’38’’
[2] Quasi adagio 5’13’’
[3] Allegretto vivace 4’23’’
[4] Allegro marziale animato 4’21’’
ALEXANDER SCRIABIN
Piano Concerto F sharp minor, Op.20
[5] Allegro 8’23’’
[6] Andante 8’39’’
[7] Allegro moderato 11’22’’
SERGEI PROKOFIEV
Piano Concerto No. 1, D flat major, Op.10
[8] Allegro brioso 7’03’’
[9] Andante assai 4’17’’
[10] Allegro scherzando 4’20’’
DDD 63’44’’
Интересното съчетание от три емблематични произведения за пиано и оркестър е събрало и интересни изпълнители – пианистката Павлина Доковска и диригента Владимир Гяуров, подкрепени от високия професионализъм на Симфоничния оркестър на Българското национално радио.
Павлина Доковска е позната на ценителите на клавирното изкуство не само в България, но и по света. Получила музикалното си образование в България (Музикалното училище в София при Лидия Кутева и Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” при Джулия и Константин Ганеви), продължава обучението си при Ивон Лефебюр в Париж и получава магистърска степен в Джулиард Скул в Ню Йорк като студентка на Бевъридж Уебстър.Още в началото на творческия си път става победителка на авторитетните международни конкурси „Клод Дебюси” във Франция и в Сенигалия (Италия). Продължението на артистичната й кариера е закономерно: концерти из цяла Европа, Далечния изток и САЩ с изтъкнати оркестри и диригенти, рецитали в прочути зали, участия във фестивали, записи за големи звукозаписни и издателски компании... Богатата й концертна дейност не пречи на преподавателската й работа в MannesCollegeofMusic в Ню Йорк. Заради своята задълбоченост и всеотдайност, Павлина Доковска е избрана за ръководител на Катедрата по пиано в колежа. През 1999 г. основава ежегодния MannesFestival, който се превръща във важно събитие в музикалния живот на Ню Йорк. Художествен директор е и на SouthwestVirginia фестивал на изкуствата.
Не по-малко интересна и забележителна е кариерата на диригента Владимир Гяуров. Син на прочутия бас Николай Гяуров, Владимир Гяуров отдавна е заел своето място в европейската музикална култура. Получил образованието си в Консерваторията „Джузепе Верди” в Милано (специалност пиано) и Музикалната академия във Виена (дирижиране и композиция), изявите му като диригент започват през 1980 г. в Италия и продължават до днес във Франция, Италия, Германия, Австрия, Дания, България, Испания, Норвегия, Швейцария, Япония и Тайван. Бил е гост-диригент на оркестрите на Виенската държавна опера, Московския Большой театър, в Концертхаус – Берлин, Сънтори хол в Токио, Софийската опера, оперния театър в Дъблин – Ирландия. Близо 10 години е главен диригент на Пловдивската филхармония. Работил е с изтъкнати музиканти на нашето време: Йорг Демус, Алдо Чиколини, Виктор Третяков, Юри Буков, Мирела Френи, Анна Томова-Синтова, Гена Димитрова, Джорджо Дзанканаро, Николай Гяуров, Руджеро Раймонди, Карло Коломбара.
Продажна цена 11,99 лв

Категории