GR100 Grande Messa · Паолино Васало

GR 100 Паолино Васало. Grande Messa

Малтийски композитори

12,00 лв.

Допълнителна информация

[1] Introduction and Kyrie 9’16’’
[2] Gloria in excelsis Deo 12’57’’
[3] Credo 16’38’’
[4] Sanctus and Benedictus 4’26’’
[5] Agnus Dei 4’57’’

DDD 48’16’’

Паолино Васало е сред най-значимите малтийски композитори, чието име се свързва със стремежа му да се преодолее доминиращото италианско влияние върху малтийската музика. След първоначалното обучение по музика в Малта, той заминава за Париж (1875), където остава 10 години. Там учи при Ернест Жиро и Жул Масне. През 1885 г. се завръща в Малта. Основава във Валета Музикален институт. Негови ученици са най-известните композитори от първата половина на ХХ в.: Доменико Анастаси, Агостино Камилери, Паоло Чилеа и др.
Васало е автор и на светска, и на църковна музика. Много известни са трите му опери, в които ясно личи влиянието на неговия учител Масне.

Grande Messa е изпълнена за първи път в Обществената библиотека във Валета през 1989 г. Но Васало започва работа върху произведението още във Франция. Музиката е много мелодична и с пищна оркестрация. Солистите се изявяват по-скоро като ансамбъл, отколкото като индивидуални изпълнители. Цялата меса звучи грандиозно, напълно в унисон с религиозните чувства на автора.

Представянето на малтийски композитор от такава величина е отново дело на сътрудничеството между APS bank и Музикална къща „Гега Ню” – сътрудничество, което събра в седем диска малтийска музика от ХVІІІ, ХІХ и ХХ в.

Записите са реализирани в катедралата „Сейнт Джон” – Валета (Малта).

Други албуми

GK03 Прочутите оперни гласове на България [8CD]

GD422 Илия Йосифов, тенор

GD423 Дворжак · Славянски танци

GD421 Надя Афеян, мецосопрано

Вдъхновяваме се от музиката, ценим доброто изпълнение, подкрепяме българските музикални таланти.